Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/kulturre/public_html/nykres/templates/a4joomla-darksunset-free/index.php on line 26
Om husen på Allmänna vägen

Om husen på Allmänna vägen

Gathenhielmska huset

Till husets egna avdelning >>>


Ocanen

Tidigare Oceanografiska instutitionen. Idag ett kluster av småföretag och föreningar, huvudsakligen med någon slags kulturell inriktning.

 


Dahlströmska huset

Efter Mattias Dahlström, repslagarfabrikör. Senare ägare till Gathenhielmska huset.

Huset har inredning från 1700-talet och påminner om den typ av trähus, som var vanlig inanför vallgraven.


Privatbostad.

 


Jedeurska huset

Byggt cirka 1790 och tillhörde regements- och koleraläkaren Johan Niclas Jedeur
Jedeurska huset inhyser idag de Gathenhielmska ateljéerna, där olika konstnärsföreningar har sin hemvist.
Eventuella besökare hänvisas till Gathenhielmska ateljéerna. Ateljéerna håller ibland öppet för allmänheten under vernisage och liknande.


"Blomsterstugan"


Byggnad som tidigare tillhörde grannhuset "Gathenhielmska huset"
Eventuella besökare hänvisas till Blomsterstugans öppettider. Huset bedriver sedan 2007 även glassförsäljning med caféveranda på sommarhalvåret

 


Biografen Kaparen (f.d.)


Biografen Kaparen på Stigbergstorget uppfördes på tomten där tidigare den Carlgrenska skolan (också kallad Majornas växelundervisningsskola) hade stått framtill 1938 då byggnaden revs. Kaparen, som från början var i Cosmoramabolagets regi, upp sina portar den 24 februari 1940. Öppningsfilmen var ”Kadettkamrater” av Weyler Hildebrand, med bl.a. Åke Söderblom i en av rollerna. Biografen ritades av Nils Olsson, som även ritade Valhallabadet (vilket han också fick bronsmedalj för vid Londons olympiska spels konsttävling 1948) och kom att ha 800 platser. Den 30 september 1982 visades den sista filmen på Kaparen, vilken var ”Jönssonligan och Dynamitharry” och SF lade ner biografen. Därefter stod lokalen tom under två år, då den bl.a. byggdes om för Posten som flyttade in 19 november 1984. I och med Postens stora ransoneringsprojekt på 1990-talet lades Posten ned för att efterträdas av en Konsumbutik. Butiken lades sedemera ned i början av 2000-talet och lokalen stod därefter tom, sånär som på ett par veckors långt försök till outletbutik tidigt 2008. I maj 2008 var det dock dags för Lidl att göra ett nytt försök med att driva livsmedelsrörelse i lokalerna, men redan 2009 står lokalena åter tomma. Emellertid har livsmedelskedjan Lidl gjort ett nytt försök och finns ånyo i lokalerna.


Biografen nedlagd 30 september 1982


Sjöfartsmuséet

Länk till Sjöfartsmuséets hemsida >>>

 

 

 

 

 


Sjömanskyrkan

Länk till Sjömanskyrkans hemsida >>>


 

 

Joomla templates by a4joomla