Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/kulturre/public_html/nykres/templates/a4joomla-darksunset-free/index.php on line 26
Gathenhielmska kulturreservatet

Gathenhielmska kulturreservatet

Gathenhielmska kulturreservatet. Ett litet område omfattande Pölgatan och en bit av Almänna vägen, vilket är ett konserverat stycke kulturhistoria över hur Göteborg såg up på 1700-talet, före de stora bränderna.

 

Kulturreservatet Gathenhielm, även kallat Gathenhielmska kulturreservatet eller Gathenhielmska reservatet är ett kulturreservat i Majorna, Göteborg. Det innehåller byggnader från och med 1720-talet är en sista rest av bostadsbebyggelsen från det gamla Majorna. Området är cirka 150 x 150 meter stort och ligger vid Stigbergstorget med Karl Johansgatan i norr och Bangatan i öster. I området går Allmänna Vägen, Pölgatan och Delawaregatan. Det består av Gathenhielmska huset och ett antal andra byggnader från 1700- och 1800-talen, jämte Gathenhielmska trädgården, Jedeurska trädgården och Söderlingska trädgården. Det är ett område som visar hur Majorna såg ut innan modernare hus byggdes från och med det senare 1800-talet. Husen är bebodda och några av husen har blivit omtyckta föreningslokaler.

Photo: C.BäversjöReservatet skapades år 1936. När staden hade planerat rivning och nybebyggelse av området blev det omfattande protester från stadens invånare. Kulturminnesföreningen Gathenhielm bildades för att verka för områdets bevarande, vilket lyckades med stöd av Charles Felix Lindbergs donationsfond, som bidrog med 223 000 kronor för markinlösen, enskilda bidragsgivare med 165 000 kronor samt staden Göteborg med 50 000 kronor.
 

 

Joomla templates by a4joomla